Xavier Parlant

XAVIER PARLANT (n. 1970) va començar a tocar la bateria als 17 anys. Pocs mesos després, entra a la Drum School Lajudie de Limoges (França) on va descobrir els avantatges pedagògics de la lectura rítmica. Ensenya bateria des de 1990, el 1994 obté el Certificat d’Aptitud Escènica i Pedagògica de França i des de 1996 forma part del Trio de bateries francès LAJUDIE (Jazz), amb escola pròpia de bateria a Limoges i molt sol·licitats arreu de França per donar classes magistrals i tallers d’aquest instrument.

Des dels seus inicis, XAVIER PARLANT va tocar en molts grups francesos com NEW DEAL (Pop Rock), Bernard Entraygues Trio (Rock), K6 (Rock Metal Electro / Premi SACEM del Festival de Primavera de Bourges 2004), Cosmic Yogurt Group (1993), AliciaChic (Electro Dance Floor, des de 2008) i actualment forma grup con l’artista Silvia Ribeiro Ferreira.

Detalls de SHEROW MUSTERY BAR

Edició personal. 2 pàgines. Durada: 4:40. Música electrònica (disco)

Nivell de dificultat: MITJÀ. Àmbit (escrit): LA2 – RE5

Elements tècnics: Passatges ràpids, també en picat. Diversitat d’articulacions. Control de la respiració (frases llargues) i de la columna d’aire.

Elements interpretatius: Tocar amb precisió rítmica i pulsació estable. Tocar segons l’estil de la música moderna.

Mira el vídeo:

Comentari de SHEROW MUSTERY BAR

SHEROW MUSTERY BAR va ser un encàrrec de la saxofonista Sylvie Ferreira-Trinta que volia presentar un programa variat per a el seu “Prix de la Ville de Limoges” el 27 de juny de 2011. Sensible a totes les tendències musicals, Sylvie estava absolutament interessada en estrenar una peça de música electrònica per a saxòfon baríton y la va tocar en versió amb trio: saxòfon baríton, bateria i teclats, junt amb altres obres clàssiques i contemporànies.

Segons el mateix compositor, SHEROW MUSTERY BAR es podria traduir com “Els Misteris (per a iniciats) de Sherow, als sons del Baríton”.

Me’n recordo perfectament del dia de l’estrena perquè jo també em presentava a aquell Premi amb un altre repertori, ja que durant el curs 2010-2011 vaig coincidir amb Sylvie al Conservatoire à Rayonnement Régional de Limoges (França) quan estudiàvem el Cycle Perfectionnement amb Damien Royannais en l’especialitat de saxòfon baríton. Després del seu recital vaig tenir ocasió de parlar amb el compositor (que havia tocat la bateria) per demanar-li de tocar aquesta obra en la versió per a saxòfon baríton i electrònica en els meus projectes futurs.

Posteriorment, mentre treballava SHEROW MUSTERY BAR sentia la necessitat d’incloure alguna melodia a l’obra, ja que la part de baríton era totalment rítmica. Vaig fer la proposta al Xavier Parlant i va accedir a que jo realitzés la meva versió sempre i quan no afectés a l’estructura de la seva obra ni s’ometés cap element temàtic que ell hagués escrit originalment.

Així doncs, la meva versió, revisada i autoritzada pel mateix compositor va quedar de la següent manera (en comparació amb l’original, entre parèntesi i en cursiva): el principi de l’obra resta igual fins la quarta repetició de la tornada, on apareix una melodia de blanques amb punt i corxeres de 8 compassos que enllaça amb els 8 compassos del pont a continuació (en la versió original, 4 compassos de silenci i 4 compassos del ritmo que apareix al mateix principi de l’obra, que se repetirà dues vegades més, és a dir 8 compassos, fins la tornada següent), 4 compassos de silenci i una vegada (4 compassos) de pont (coincideix amb la versió original); una tornada melòdica de 8 compassos enllaçada amb 8 compassos de pont amb melodia (a la versió original la tornada és rítmica i les dues repeticions –de 4 compassos cadascuna- del pont són de silenci) i a la tornada final, que se repeteix 6 vegades, vaig conservar la primera repetició en silenci (com a la versió original), dues repeticions de la tornada rítmica original que toco al principi de l’obra, dues repeticions d’un nou motiu en corxeres (es repeteix 5 vegades a la versió original) i una darrera vegada amb la meva melodia de la tornada.

Hmmm… no sé si això us ha quedat molt clar però he intentat comentar el que heu sentit al vídeo de la meva versió.

En tot cas, us animo a que treballeu aquesta obra (ideal per a final d’un Grau Professional de saxòfon) i no dubteu a contactar-me si voleu saber més detalls sobre SHEROW MUSTERY BAR de Xavier Parlant.

 *** Us ha agradat aquest post? Us agrairé que el compartiu amb els vostres col·legues i a que els animeu a subscriure’s al meu butlletí. Seran tots molt benvinguts!