Felicitats! M’encanta el concepte de tants estils diferents en un mateix disc, i per ser-te sincer, Believer m’ha commogut: la teva forma de tocar és molt intensa, crua, amarga, però també dolça…

Jacob TV

JACOB TV (nom artístic de Jacob Ter Veldhuis, Holanda, 1951) és un dels compositors contemporanis més interpretats en l’actualitat. L’estil de les seves obres, una fusió entre la música clàssica i la moderna, combinada amb textos molt crítics sobre temes de l’actualitat, l’han connectat amb notable èxit amb un públic molt divers.

Per a saber-ne més de Jacob TV, cliqueu aquí

Detalls de l’obra

Boombox Holland, Doorn (NL). Podeu comprar la partitura (amb opció al vídeo, si voleu) en aquesta pàgina de la web del compositor. 7 pàgines. Durada: 7:20. Música contemporània amb influències del rock simfònic dels anys 1970’. Nivell de dificultat MIG-ALT. Àmbit (escrit): SIb2 – MIb6

Elements tècnics: Bisbigliandi. Glissandi i portamenti. Diferents tipus de vibrato. Growl. Afinació. Flexibilitat: intervals amples. Slaps. Control del registre sobreagut.

Elements interpretatius: Coordinació amb l’àudio. Canvis de color del so per a reforçar el caràcter del text i de la música.

Significat i estructura de BELIEVER

Després d’haver tocat PIMPIN’ en moltes ocasions, volia conèixer (i donar a conèixer) aquesta altra obra per a saxòfon baríton de Jacob TV. El baritonista holandès Willem van Merwijk (per a qui està escrita) em va comentar la temàtica sobre la que està basada BELIEVER i això em va va fer venir moltes ganes de treballar-la i de tocar-la en els meus concerts. Més tard, no vaig dubtar a gravar-la en el meu primer disc en solitari i a titular-lo amb el nombre d’questa obra, encara que també hi ha altres motius que ara no venen al cas.

BELIEVER és una obra intensa i profunda. Encara que narra un moment molt concret de la història recent (la invasió militar de l’Iraq per l’exèrcit dels USA el 2003) i està basada en una entrevista de Bill O’Reilly al president George Bush a la cadena Fox News el Nadal de 2004, desgraciadament aquest és un tema recurrent en la història que es pot extrapolar a altres situacions amb diferents protagonistes. El compromís del compositor amb temas del nostre dia a dia a la societat occidental a través de la seva música és innegable.

Quan escolto i toco aquesta obra tinc un doble pensament: és una crítica a la guerra però també hi vull veure en ella un fil d’esperança en un món millor. No és la meva intenció parlar sobre les conseqüències de la guerra (acte, per a mi, totalment menyspreable i injustificable, com qualsevol altra forma de violència) ni de les decissions polítiques que porten a ella, pero és curiós veure la paradoxa del títol i del tema: creure en la llibertat i en la pau a base d’armes i bombes.

Us invito a llegir la lletra (la traducció és meva… ho sento si no es correspon literalment) i a ver el vídeo que va fer posteriorment Robert Sirvent, professor de flauta del Conservatori de Música de Tarragona i gran company (les veus de l’àudio són les de l’entrevistador i de l’entrevistat, distorsionades en velocitat i en timbre):

O’Reilly: Així, de veritat és vostè creient?
Bush: Soc un creient en el poder de la llibertat per transformar societats
Soc creient
I crec que tenim un deure!

O’Reilly: Així, de veritat és vostè creient?
Bush: Crec que la pau està de camí
Aquest món està millorant
I crec que tenim un deure!
Transformar societats…
Crec que la pau està de camí…

Etc.

Vam escalar la muntanya i ara veiem la vall allà baix
Crec de veritat en això
Crec que la pau està de camí
I crec que som més lliures

Mira el vídeo:

Com treballar l’obra?

BELIEVER no és una obra difícil tècnicament però té alguns elements que s’han de tocar amb molta subtilesa, principalment les notes i frases al registre sobreagut amb molta cura de l’afinació, el so i l’expressió musical, i encara més quan afegirem els vibratos, portamentos i growl, sense que es trenquin les lligadures.

S’ha de tenir cura també dels grans salts intervàl·lics que hi ha a l’obra (fins a 2 octaves en lligat i més per separat), per al qual necessitaràs tenir una bona fixació de l’embocadura, flexibilitat i solidesa en la columna d’aire. Els passatges en slap no són massa ràpids ni llargs, però s’ha de tenir pràctica en aquest element tècnic.

Evidentement, abans de tocar amb l’àudio hauries d’haver fet un bon treball sobre la partitura per a no perdre’t després. En ella trobaràs unas indicacions de gran utilitat suggerides per la saxofonista estadounidenca Connie Frigo.

En la partitura de BELIEVER normalment apareixen 4 pentagrames: el de dalt per a la veu de l’àudio amb el text, el segon per al saxòfon baríton i els dos de sota per a l’harmonia de l’obra. Aquestes guies són d’una gran ajuda, ja que l’àudio no disposa de pulsació i els ritmes moltes vegades no s’aprecien clarament degut a la reverberació tan ampla de l’àudio. En aquests casos, tal i com em va comentar el compositor, és millor que et deixis portar per la música que escoltes encara que no es correspongui estrictament a allò escrit a la partitura.

Per a la interpretació de BELIEVER huaràs d’ajustar bé el volum del saxòfon per a que quedi ben integrat amb el de l’àudio. Si toques amb l’instrument amplificat, busca una equalització que et permeti sonar el més semblant possible a la mescla de baríton, violoncel i guitarra elèctrica de l’àudio (jo vaig enregistrar el disc amb més mitjos i aguts dels que utilitzo normalment). Si no toques amplificat, intenta treure un so el més agre i forçat possible però controlant els aspectes tècnics que he comentat abans.

Intenta també moldejar el so del teu saxòfon segons el contexte musical: busca els colors de la veu, de la guitarra elèctrica i del violoncel en els diferents moments en què toques amb ells. Tens algunes indicacions molt suggerents: “bleeding soaring sound”, “dolce doloroso”, “cry like a dying animal”, “sentimental”, etc. Les lletres i l’ambient sonor t’ajudaran a intuir com tocar aquesta obra.

Per últim, has de saber que Jacob TV recomana tocar les seves obres de manera que el públic tingui accés a les lletres. Una manera excel·lent d’interpretar-la en públic és amb el magnífic vídeo de Robert Sirvent, que conté el text íntegre, encara que hagis de pagar una mica més per aquesta opció.

Si vols consultar-me més coses sobre BELIEVER, no dubtis a contactar-me